Cardiologie
Hartproblemen komen voor bij veel gezelschapsdieren. Met behulp van goed onderzoek, waaronder (echografie, een röntgenfoto of een ECG) kan de dierenarts het hart goed onderzoeken. Met de juiste medicatie kunnen hartproblemen vaak goed behandeld worden. Bij hartproblemen zit er vaak verschil tussen aangeboren of verworven afwijkingen.
Chirurgie
Indien je dier een operatie moet ondergaan, wordt het dier altijd van tevoren goed nagekeken. Sommige problemen zijn namelijk niet vanaf de buitenkant waarneembaar. Indien jij daarmee instemt, wordt er vooraf een bloedonderzoek uitgevoerd. Op deze manier weten we al voor de operatie hoe het gesteld is met de belangrijkste organen. Indien je vermoedt dat je dier een operatie nodig heeft, maak dan eerst een afspraak bij de dierenarts.
Dermatologie
Wanneer je dier iets dermatologisch heeft, heeft het waarschijnlijk al langere tijd jeuk, likt het zichzelf veel. Het kan ook zijn dat het dier kaalheid vertoont en dat er veel veranderingen optreden in de vacht, huid of de nagels. Het kan zijn dat er in een dierenziekenhuis uitgebreid huidonderzoek plaatsvindt
Echografie
Wanneer er een ‘echo’ gemaakt moet worden van je dier wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn niet schadelijk. Belangrijk is wel dat je dier nuchter is, verder zal de radioloog of dierenarts zoveel mogelijk uitleggen van wat er gebeurd tijdens de echo. Op een echo kan de dierenarts heel duidelijk zien wanneer er problemen zijn met het hart, de pezen, buik of het oog.
Endoscopie
Met behulp van endoscopie kunnen maag- en darmklachten opgespoord en behandeld worden. Een endoscoop is een lange slang met een camera aan het uiteinde. Door middel van deze techniek is het mogelijk om een kijkje te nemen in de maag en darmen.
Gynaecologie en fokadvies
Wanneer je wilt gaan fokken is het altijd belangrijk om advies in te winnen. Er moet veel geregeld worden en daarvoor is het belangrijk dat je eerst contact opneemt met een dierenarts in Amsterdam. Ook komen er soms geslachtsproblemen voor bij huisdieren. Hiervoor kun je ook terecht bij de dierenartspraktijk voor een advies.
Laboratoriumdiagnostiek
In een dierenziekenhuis is ook vaak een laboratorium. Hier wordt bijvoorbeeld bloed-, urine- of ontlastingonderzoek gedaan. In het dierenziekenhuis is vaak veel materiaal aanwezig waardoor je niet lang op de uitslag hoeft te wachten en er snel met de behandeling begonnen kan worden.